Informatie ringen bestellen

Voor informatie en/of het bestellen van ringen kunt u contact opnemen met onze ringencommissaris T. Stap. Zie categorie bestuur voor de benodigde gegevens.

Brochure over ringen

Persoonlijk kweeknummer:
Als lid van de vereniging ontvangt u van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uw eigen unieke kweeknummer.

Wanneer u vogels kweekt kunt u uw jongen ringen zodat altijd duidelijk is dat de vogel door uzelf is gekweekt.

Bij deelname aan tentoonstellingen moet de ingezonden vogel geringd zijn. De bondsringen worden uitsluitend geleverd door de NBvV.

Deze ringen zijn voorzien van de kenmerken: NB plus jaartal (voor 2021 geldt dus: NB 21), het kweeknummer en een volgnummer.

Ringmaat:
De ringmaat is afhankelijk van de soort vogel die u kweekt, de vaste ring mag immers niet meer van de poot verwijderd kunnen worden.

Wie kan er ringen bestellen?

Leden kunnen uitsluitend via onze ringencommissaris T Stap ringen bestellen.

De ringen dienen gelijk bij het bestellen betaald te worden. Als u na het lezen van de uitleg nog vragen heeft kunt u altijd terecht bij onze ringen commissaris. Tel: 06-53258670 of mail : tonstapgm@outlook.com 

Wanneer te bestellen?
Er zijn per jaar 4 bestelrondes. Ton Stap geeft deze aan per email.

Voor bestellen en/of meer informatie kunt contact opnemen.

De bestelhoeveelheid.
Het minimum aantal te bestellen ringen bedraagt van aluminium 10 stuks, voor stalen ringen is de minimumafname 5 stuks. De te bestellen aantallen gaan steeds met 5 omhoog. Dit geldt ook voor “cultuur” ringen en ringen voor andere beschermde vogelsoorten.
Het volgnummer mag ook bij een eerste bestelling in een bepaalde maat met een hoger aanvangsnummer beginnen dan 1, doch wel altijd beginnend met 1, dus bijv. 11, 21, 41 of bij stalen ringen 1 of 6, dus bijv. 11, 16, 41, 46 etc..
Om de ring uniek te laten zijn, mag u van één ringmaat geen ringen met dezelfde volgnummers bestellen.

Gekleurde ringen.
Elk jaar wordt een andere kleur ring uitgegeven. Zo kunt u, zonder de vogel te hoeven vangen, kunt zien van welk geboortejaar de vogel is. De aluminiumringen worden aan de buitenkant van een geanodiseerde kleurlaag voorzien. De tekst wordt door middel van laser ingebracht.
Voor de komende jaren zijn de kleuren:

2019 Zwart RAL 9005

2020 Lichtgroen RAL 5019

2021 Violet RAL 4008


Geheel geanodiseerde ringen.

Het is ook mogelijk om geheel geanodiseerde ringen te bestellen. Deze aluminiumringen zijn zowel aan de buiten- als aan de binnenkant voorzien van een kleurlaagje. Voordeel van deze ringen is dat de binnenkant niet zwart afgeeft; deze ring wordt aanbevolen voor lichtgekleurde vogels.

Aluminium(kleurige) ringen.
Op verzoek zijn een aantal grotere ringmaten in het assortiment gekomen. Het betreffen aluminium(kleurige) ringen met (inwendige) diameters 16, 18, 20, 22 en 24 mm. Deze ringen zijn ook te leveren als ring voor beschermde vogelsoorten, dus met breukzone, NL en ringmaat aanduiding.

Roestvrijstalen (RVS) ringen.
Voor sommige kromsnavels worden stalen ringen aanbevolen.
Let wel: stalen ringen kunnen niet in kleur geleverd worden en zijn beschikbaar als ring voor beschermde vogelsoorten, zonder breukzone met NL en ringmaat aanduiding.

Spoedbestellingen
De kosten van de ring bij een spoedbestelling bedragen de ringprijs plus € 1,00 per ring extra. Spoedbestellingen worden gewoonlijk binnen 3 weken aan de ringencommissaris geleverd.

Nieuwe leden
Voor nieuwe leden, die voor het eerst lid worden van de NBvV en dus ook voor het eerst een eigen kweeknummer hebben ontvangen, geldt eenmalig een voorrang om voor ringen in aanmerking te komen. Deze ringen worden bij voorrang aangemaakt en uitgeleverd. Van deze mogelijkheid kan maar één keer gebruik worden gemaakt. Het eenmalig recht op snelle levering vervalt nadat het nieuwe lid drie maanden als lid ingeschreven staat. Een nieuw lid is iemand die gedurende drie jaar niet bij de NBvV aangesloten is.

Foute ringen
Controleer uw ringen zodra u ze van uw ringencommissaris ontvangen heeft. Ondanks de grote zorg die tijdens de fabricage aan de ringen besteedt wordt, kan er altijd nog iets mis gaan tijdens het produceren van 1,6 miljoen ringen. Wanneer u bij ontvangst uw ringen controleert, heeft de ringencommissaris ook nog de tijd eventuele probleempjes door het bondsbureau op te laten lossen.

Tenslotte
U wordt in uw eigen belang en in het belang van andere leden verzocht zich strikt aan deze regels te houden. Als hoofdregels gelden:
• Houd u aan de besteldata.
• Bestel al uw ringen in één keer.
• Voorkom spoedbestellingen.
• Voor vragen, wensen of klachten wendt u zich altijd tot uw ringencommissaris. Rechtstreekse bestelling van afdelingsleden bij de bond zullen niet uitgevoerd worden.
• Controleer uw ringen direct, zodra u ze ontvangt en niet pas wanneer u uw vogels gaat ringen!
• Fouten kunnen dan zo spoedig mogelijk, maar in elk geval nog tijdig hersteld worden!